8500 Pápa, Teleki u. 2. +36 89 510 560 weores@papaitk.hu

 

Fenntarthatósági Témahét

A Belügyminisztérium által 2023. április 24. és 28. között meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez iskolánk is csatlakozott. A 2022/2023-as tanév kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék volt.
Alsó- és felső tagozatosaink évfolyamonként más-más témát érintettek.
Az 1. évfolyam a biodiverzitás jegyében a gombákkal foglalkozott. Mindkét osztály A két gomba című mesét dolgozta fel, majd beszélgettek a gombák tulajdonságairól, részeiről, fajtáiról. Megismerkedtek az ehető és mérgező gombákkal, ezekről még Gryllus Vilmos Gomba dalát is meghallgatták. Eljátszották a Gomba, gomba, gomba című mondókát, mely kapcsán a gombák környezeti igényéről esett szó.
A 2. és a 4. évfolyam az energia témakörével foglalkozott. Felelevenítették előzetes tudásukat a megújuló és a nem megújuló energiaforrásokról, majd sorra vették azok előnyeit és hátrányait. A globális környezeti problémák közül a csökkenő energiakészletekre irányították figyelmük, ezért az energiatakarékosság, energiacímkézés témakörével is foglalkoztak. A háztartásainkban fellelhető elektromos eszközök képeinek kapcsán tanulságos beszélgetést folytattak azokról a rossz szokásokról, melyekkel az energiát pazaróljuk, majd a gyerekek megoldásokat próbálnak keresni a túlzott energiafelhasználás csökkentésére. A másodikosok Mészáros Fanni: Forgó Morgó a tengeren című regényének főhőse segítségével megtudták, hogy a színes energiacímkékkel hogyan lehetünk környezettudatosabbak, majd energiagazdálkodással kapcsolatos társasjátékot játszottak.
A negyedikesek Légy energikus! című órán összegyűjtötték azokat a kifejezéseket, amelyeket az energiához tudtak kapcsolni. Ezek alapján meghatározták az energia fogalmát és szerepét a mindennapi életben. Az elektromos energia előállítást, az erőművek, hőerőművek, vízierőművek működését kisfilmen nézték meg. A témához kapcsolódóan a tanulók képeket, videókat kerestek, tabletet használtak. Páros munkában az egyes energiaforrások előnyeit és hátrányait gyűjtöttük össze. Lezárásként mondatokat fogalmaztak meg arról, hogy mit szeretnének, mit tartanak fontosnak a fenntartható fejlődés érdekében.
A harmadik évfolyamon a 3.a osztály vizuális kultúra óra keretében beszélgettek arról, hogy mit tehetnek a Föld megóvása érdekében, majd elkészítették a Föld kicsinyített mását, melyhez a környezettudatosság fontosságára felhívó üzeneteket fogalmaztak meg.
A 3.b osztályban a tudatos fogyasztás oktatócsomagból választottak tananyagot, melyben az online vásárláskor felmerülő vásárlói jogokról, eladói kötelezettségekről volt szó. Ráhangolásként egy rövid videót (Netes rendelés) néztek meg, megbeszélték a látottakat, majd csoportokat alakítottak. A csoportok webáruházakat, honlapokat rajzoltak. Azt követően minden csoport bemutatta webáruházát. Zárásként a „Kamu honlap” című videót tekintették meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a feladatokban.
Felső tagozaton az 5.b osztály szintén a tudatos vásárlás témakörét dolgozta fel részletesebben. Egy rövid videó megtekintése után a környezetkímélő életmód megteremtésének lehetőségeiről és a környezettudatos vásárlók 12 alapszabályáról beszélgettek. Ezt követen interaktív feladatokkal tesztelték, hogy ki mennyire járul hozzá vásárlási szokásaival a környezet megóvásához. Az óra végén megfogalmazták a pazarlás elkerülésének szükségességét, hiszen Földünk jövője mindenki felelőssége. A témához kapcsolódóan rajz órán a tudatos vásárlást népszerűsítő plakátokat is készítettek.
Az 5.a osztály a hulladékok kapcsán a mobiltelefontok fejlődéséről, élettartamáról, használatáról, majd a kidobásra váró telefonok sorsáról beszélgetett. Egy PPT- t megtekintése után sorra vették a mobiltelefon gyártás során felhasznált anyagokat, azok szennyező hatását környezetünkre. Átbeszélték a helyes hulladékkezelés lehetőségeit és az újrahasznosítás fontosságát.
A 6. évfolyam szintén a hulladékok témakörét választotta. Megtekintették A hulladék körforgása című videót és a Használd újra Jane Goodallal! c. kisfilmet, majd a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, az újrahasznosítás lehetőségeiről beszélgettek.
Fenntartható értékeink témakörével foglalkoztak rajz órán a 7.a osztályos tanulók. Beszélgettek nemzeti értékeinkről, valamint a hungarikum fogalmáról.
Hiszem, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos órák segítik diákjainkat abban, hogy valóban környezettudatosan gondolkodó felnőttekké váljanak.
Szabó Katalin
természettudományos munkaközösség-vezető

 

2023 fenntarthatosagi temahet

(további képek megtekinthető iskolánk hivatalos FB oldalán a következő linkre kattintva: LINK)

 

Elérhetőségek

Pápai Weöres Sándor Általános Iskola

8500 Pápa, Teleki u. 2.

Tel.: +36 89 510 560

E-mail: weores@papaitk.hu

OM:037009

VF 2301

Nyitvatartási idő:
07:00 - 18:00 óra között

Információk

 

orokos

logo ref int color x small

aktiv iskola logo

EFOP 3.2 

Weores banner

 

fenntarthatosagi temahet 2021 

logo uj hulladekcsokkentes

dth logo

 

banner honlap
penz7 logo small

 

menza etlap

   

infopapa logo mini

 

papa ma logo sm 

palyazati logo 1

 

TAMOP 3 1 4 logo

 

O365 dl

 

KKA logo sm

 

pontvelem

 

mini W S Zoldbajnokok logo

 

link varosi ovodak

 

 határtalanul logo

Copyright © 2017. Pápai Weöres Sándor Általános Iskola. Powered by WebLION CMS&Host